Borstkanker 'Awareness' Maand

Oktober is Breast Cancer Awareness Month. Deze jaarlijkse internationale gezondheidscampagne tracht het bewustzijn van borstkanker te verhogen en fondsen te verzamelen om het borstkankeronderzoek rond risicofactoren, preventie, diagnose, behandeling en genezing te ondersteunen. Borstkanker neemt de tweede plaats in van meest voorkomende kankers wereldwijd met omstreeks 1,67 miljoen van de 14,1 miljoen nieuwe kankerdiagnoses elk jaar. 1 En ondanks de beterende overlevingskansen, blijft borstkanker toch nog steeds de vijfde belangrijkste kanker gerelateerde doodsoorzaak.

Metastatische borstkanker

Metastatische (stadium 4) borstkanker – wat betekent dat de ziekte zich verspreid heeft van de borst naar andere lichaamsdelen zoals de longen, lever, beenderen of de hersenen2 – is moeilijk te behandelen en neigt naar een aanzienlijk slechtere prognose dan vroegere stadia van de ziekte. Vrouwen met metastatische borstkanker hebben een 5-jaar relatieve overlevingskans van ruwweg 27 procent.3 Samen met de progressie van de ziekte, worden de behandelingsopties ook steeds beperkter. Dit verklaart de nood aan meer onderzoek om nieuwe behandelingsopties te ondersteunen. Met onze ADC Franchise maken we grote stappen in de vooruitgang van onze kankertherapieën om additionele behandelingsopties tot bij patiënten te brengen die lijden aan geavanceerde of metastatische borstkanker.

Tekens & symptomen

Symptomen van borsttumoren variëren van persoon tot persoon. Enkele frequente, vroege waarschuwingstekens van borstkanker omvatten: een verandering in de grootte en vorm van de borst, een knobbeltje, een harde knoop of een verdikking binnenin de borst of onderarm. 4 Ondanks dat de meeste borstknobbeltjes geen kanker zijn, is het wel aan te raden een dokter te consulteren of professioneel medisch advies te zoeken als je één van deze symptomen ervaart.

Lees verder over Borstkankermaand 2022

References

1 Ferlay J, et al. GLOBOCAN 2012 v1.0. Cancer Incidence and Mortality Worldwide; IARC CancerBase No.11. 2013.

2 Metastatic Breast Cancer Network. What is Metastatic Breast Cancer? 2017. Last access: sept. 2020

3 Cancer.net. Breast Cancer – Metastatic: statistics 2020. Last access: sept. 2020

4 Cancer.net Breast Cancer: Symptoms and Signs 2020. Last access: sept. 2020

back to top