Antitrombotische Middelen

Trombotische aandoeningen doen zich voor wanneer er zich klonters vormen in bloedvaten. Wanneer dergelijke klonters zich vormen op plaatsen zoals de kransslagader, de longen of de hersenen, kan dit de dood tot gevolg hebben. Het ontstaan van klonters gaat in twee belangrijke fases:  aggregatie van bloedplaatjes en  stolling door stollingsfactoren. Afhankelijk van de locatie en de ziekte speelt de ene phase meer mee dan de andere . De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen wordt daarom opgesplitst in twee categorieën: die waarbij wordt gefocust op middelen die de afremmen van de aggregatie van bloedplaatjes (de eerste fase), en die waarbij wordt gefocust op antistollingsmiddelen, ofwel anticoagulantia  (de tweede fase).

In de Verenigde Staten en Europa bracht Daiichi Sankyo al de aggregatieremmer Effient® / Efient® (Prasugrel) op de markt, die de aggregatie van bloedplaatjes in slagaders tegengaat. Het bedrijf voert ook klinische testen uit met het antistollingsmiddel DU-176b (Edoxaban), dat gericht is tegen een bloedstollingsfactor in aders. Dankzij deze twee middelen, die geschikt zijn voor een groot aantal trombotisch aandoeningen, denken wij dat Daiichi Sankyo in de nabije toekomst leider kan worden op het vlak van antitrombotische middelen.
 

Daiichi Sankyo heeft uitgebreide ervaring op het gebied van bloedstolling. In 1952 ontdekte Shosuke Okamoto, een wetenschapper aan de universiteit van Kobe, het eerste antiplasminemiddel dat de naam epsilon-aminocapronzuur droeg. Het middel werd verder ontwikkeld door Daiichi en werd in 1962 als Ipsilon® op de markt gebracht als 's werelds eerste antiplasmine-geneesmiddel. Plasmines zijn enzymen die een essentiële rol spelen bij bloedverdunning. Antiplasmine wordt dan ook gebruikt om de bloedstolling te bevorderen, bijvoorbeeld bij patiënten die te kampen hebben met ernstige bloedingen. De ontwikkeling van Ipsilon® was slechts een eerste stap in het uitgebreide onderzoek dat het bedrijf heeft gevoerd op het vlak van hemostase. Daiichi ontdekte later verschillende mogelijke factor-Xa-remmers die bloedstolling tegengaan. Deze aanhoudende onderzoeksinspanningen zijn uitgemond in de ontwikkeling van Edoxaban, een orale factor-Xa-remmer die momenteel alleen in Japan beschikbaar is voor de preventie van veneus trombo-embolisme voor patiënten die een orthopedische operatie ondergaan.

Op wereldwijd niveau is Edoxaban getest in twee fase III studies. ENGAGE AF-TIMI 48 voor de behandeling van het voorkomen van een beroerte en systemische embolische voorvallen bij patiënten met atriumfibrilleren en HOKUSAI VTE voor de behandeling en preventie van veneuze tromo-embolie.

More Stories

Pijplijn

Om tegemoet te komen aan onvervulde medische behoeften, zetten we onze resources in op onze…

back to top